Patrik Lindenfors

PhD Zoological Ecology

Home
Research interests
Publications
Thesis
Curriculum Vitae
Personal information

  Sole argument


   Pengarna styr - då får vi både biblar och porr

Pengarna styr - då får vi både biblar och porr

Några biskopar viftar hotfullt med plånböckerna varpå bibelns ensamrätt till Scandics byrålådor åter tryggas. Förvånad? Var inte det, för det är ett maktspråk helt i linje med kyrkans historiska metoder. Kyrkan håller på sina traditioner!

Scandic behåller även porren på hotellrummen. Detta av samma skäl som de behåller biblarna: pengar. En väckarklocka för dem som tror på något motsatsförhållande mellan porr och biblar. En viktig skillnad är dock att frågan om porrens vara eller icke vara är en fråga mellan företag och kund. I fallet med biblarna är Scandic tredje part i en utpressning där kyrkan vill nå hotellets gäster med kristen mission.

Det torde kännas märkligt att bli ekonomiskt tvingad att lägga ut propaganda på rummen för en sak man inte själv står bakom. Att tillhandahålla en varierad läsning som i Scandics ursprungliga initiativ med olika skrifter i receptionen, är en kundservice och borde därför ha prisats. Men den typen av mångfald och tolerans är uppenbarligen ingenting för kyrkan.

Det kan tyckas som om pluralism och frihet från propaganda förlorade den här gången. Men vi föredrar att tro att de flesta som läste om kyrkornas märkliga kampanj fick upp ögonen för kyrkans verkliga ansikte. Inte moral, tolerans och vända andra kinden till. Istället enfald, intolerans och ekonomiskt maktspråk. Det är i och för sig något som vi borde ha lärt från historien. Om och om och om igen...

Patrik Lindenfors
Camilla Grepe


Work: Department of Zoology, Stockholm University, S-106 91 Stockholm, Skype phone: 08-559 25 811, e-mail: Patrik.Lindenfors@zoologi.su.se
Home: PO Box 194 23, 202 KNH, Nairobi, Kenya, Mobile: +254-735-502 811